flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як знайти рішення суду в інтернеті?

11 лютого 2023, 11:19

Що таке Єдиний державний реєстр судових рішень та як за його допомогою знайти певне судове рішення чи ознайомитися із судовою практикою, розповідає консультант Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Ольга Лехан. З 2006 року для доступу до судових рішень судів Державна судова адміністрація на виконання Закону України «Про доступ до судових рішень» відкрила Єдиний державний реєстр судових рішень (далі – ЄДРСР). Що ж таке ЄДРСР? ЄДРСР — це автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безкоштовного цілодобового доступу, а користувачам надаються можливості пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування судових рішень або їхніх частин. До Реєстру вносяться усі судові рішення, а саме: ухвали; рішення; постанови; судові накази.
Судові рішення вносяться щодо всіх категорій справ, а саме: цивільних, адміністративних, господарських, кримінальних, справах про адміністративні правопорушення.
Для того, щоб ознайомитися з потрібним рішенням, необхідно зайти на офіційний веб-портал судової влади за адресою в Інтернеті: http://reyestr.court.gov.ua.
Пошук рішень судів виконується на сторінці «Головна».

Умовно, пошук в ЄДРСР можна розділити на два основних напрямки: 1) пошук інформації по конкретній справі, реквізити якого Вам відомі; 2) аналіз існуючої судової практики з того чи іншого питання, в тому числі можна знайти і добірку рішень певного суду, судді тощо.
Пошук судових рішень в ЄДРСР можна проводити за такими критеріями: словами з тексту судового рішення; місцезнаходженням і найменуванням суду; прізвищами та ініціалами суддів; реквізитами судової справи (номером справи, датою (періодом) її надходження до суду);  реквізитами судового рішення (датою (періодом) ухвалення, реєстраційним номером у Єдиному державному реєстрі); формою судочинства (адміністративна, господарська, кримінальна, цивільна, справи про адміністративні правопорушення); формою судового рішення (вирок, постанова, рішення, судовий наказ, ухвала, окрема ухвала);  статусом сторін у справі (державний орган, державне підприємство, установа, організація; юридична особа; фізична особа). Крім того, є можливість виводити на одній сторінці одночасно від 10, 25, 50 до 100 документів. Для вибору потрібної необхідно обрати відповідний показник в рубриці «Кількість записів на одній сторінці». Обравши відповідну комбінацію критеріїв та кількість документів на сторінці, треба натиснути кнопку «ПОШУК». Проте, важливо зазначити, у текстах судових рішень, що відкриті для загального доступу, не можуть бути розголошені такі відомості:
1) місце проживання або перебування фізичних осіб із зазначенням адреси, номери телефонів чи інших засобів зв’язку, адреси електронної пошти, реєстраційні номери облікової картки платника податків, реквізити документів, що посвідчують особу, унікальні номери запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;
2) реєстраційні номери транспортних засобів;
3) номери банківських рахунків, номери платіжних карток;
4) інформація, для забезпечення захисту якої розгляд справи або вчинення окремих процесуальних дій відбувалися у закритому судовому засіданні;                                                                                                      5) інші відомості, що дають можливість ідентифікувати фізичну особу.
Такі відомості замінюються літерними або цифровими позначеннями.
Для пошуку рішень для аналізу судової практики варто використовувати наступні правила.
1. Пошук по точній фразі. Він здійснюється за допомогою подвійних лапок («»). Якщо ви шукаєте рішення з якоїсь точною фразою або словом, вам потрібно взяти його в лапки. У такому випадку ЄДРСР видасть документи, що містять пошуковий запит в тому вигляді, в якому він написаний. Наприклад: «стягнення аліментів».
2. Пошук, якщо точний номер справи невідомий. Якщо ви не знаєте точного номера справи, замість невідомого символу в пошук можна написати знак питання (?). Наприклад: рішення № 607/1?4-22.
3. Пошук по основній частині пошукового слова. Здійснюється за допомогою зірочки (*). Вона замінює один або кілька символів. При цьому треба пам’ятати, що перед зірочкою повинно бути не менше трьох символів. В іншому випадку пошук ЄДРСР за вказаними параметрами виконаний не буде. Наприклад, якщо потрібно знайти рішення щодо міської ради, то в поле контекстного пошуку можна ввести корінь основного слова, а після нього поставити зірочку.
4. Пошук одного з декількох пошукових слів. Здійснюється за допомогою логічного оператора OR, який обов’язково повинен бути зазначений великими літерами. В ЄДРСР будуть сформовані документи, які містять одне з написаних слів або словосполучень. Наприклад: рішення OR ухвала.
5. Пошук за декількома пошуковими запитами. За замовчуванням пробіл між пошуковими запитами означає, що пошук буде здійснюватися одночасно по всім перерахованим словами.
Однак якщо пошук в ЄДРСР планується робити не за окремими словами, а по пошуковим фразам, то більш доцільним є використання такого логічного оператора, як AND. Він, як і будь-який інший логічний оператор, повинен бути зазначений великими літерами. У такому випадку за результатами пошуку буде сформований список документів, які одночасно включають обидві пошукові фрази. Наприклад: стягнення аліментів AND тверда грошова сума.
6. Пошук з виключенням окремих слів. Для виключення з результатів пошуку окремих значень між пошуковими запитами потрібно поставити логічний оператор NOT. У такому разі всі слова, які були вказані перед логічним оператором, будуть враховані, а все, що після, ні. Прописується він великими літерами і може бути використаний в Державному реєстрі судових рішень тільки за наявності не менше двох пошукових слів. Наприклад: стягнення аліментів NOT тверда грошова сума.
7. Пошук з обов’язковим включенням потрібного слова. Щоб у ЄДРСР знайдені документи обов’язково включали в себе певне значення, то перед пошуковим словом потрібно поставити знак + (плюс). Наприклад: стягнення аліментів+тверда грошова сума.
8. Пошук з виключенням певного слова. Для того щоб результат пошуку в ЄДРСР не містив певного значення, перед таким пошуковим словом потрібно поставити знак — (мінус). Наприклад: накладення арешту - автомобіль.
9. Комбінований пошук. Передбачає одночасне використання різних способів пошуку і здійснюється за допомогою дужок. При цьому використання дужок на початку пошукового запиту в Єдиному реєстрі судових рішень України не дозволяється. Наприклад: стягнення аліментів AND (тверда грошова сума OR певна сума).