flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь в судовому засіданні у цивільній справі в режимі відеоконференції

01 травня 2023, 10:47

Як бути учаснику цивільної справи якщо він не може прибути до суду через територіальну віддаленість? Закон передбачає можливість брати участь у справі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості. У відповідності до статті 212 Цивільного процесуального кодексу України, про таку можливість чи неможливість суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі. Для того, щоб суд вирішив питання щодо можливості проведення засідання в режимі відеоконференцзв’язку, учасник справи має подати відповідну не пізніше ніж за 5 днів до судового засідання. Копія заяви потрібно надсилати іншим учасникам справи. У цій заяві зазначається про те, в якій спосіб особа бажає вийти на конференцзвязок: з приміщення суду, відмінного від того де розглядається справа чи використанням власних технічних засобів. У другому випадку, важливо зазначити, що ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, або переривання зв’язку з судом несе виключно учасник справи, який подав відповідну заяву.
Важливо: якщо учасник справи є свідом, перекладачем, спеціалістом, експертом, то він бере участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції виключно в приміщенні суду. Згідно вимог Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, учасники справи беруть участь у відеоконференції з судом поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису. Однією з програм, за допомогою якої можна взяти участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, є сервіс «EASYCON».  Щоб взяти участь у судовому засіданні дистанційно через дану програму, необхідно зареєструватися та авторизуватися в ній за електронним цифровим підписом. В кожному сервісі викладена детальна покрокова інструкція з реєстрації та проходження відеоконференцзв’язку з судом, тому учасник справи, який вперше скористався можливістю відео конференції з судом, не заплутається в даній програмі та зможе вийти на зв’язок з відповідним судом. У день судового засідання його учасник повинен: 1) за 10 хвилин до початку судового засідання авторизуватись у системі; 2) активувати технічні засоби – мікрофони, навушники і т.д.; 3) очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі у ньому; 4) на початку відео конференції показати свій паспорт або інший документ, що посвідчує особу.
Передбачений законодавством  відеоконференцзв’язок з судом працює та застосувати його на практиці нескладно, за умови завчасного написання заяви на відкоконференцію та належної підготовки.

Суддя спікер Анна МОСТЕЦЬКА.