flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Домашнє насильство: кого і за що карає закон. 

08 березня 2023, 10:53


Поняття «домашнє насильство» визначено у Законі України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» як діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям тощо.
До видів домашнього насильства належать:
- психологічне насильство;
- сексуальне насильство;
- фізичне насильство;
- економічне насильство.
Проявами фізичного насильства є: заподіяння тілесних ушкоджень, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані та інші правопорушення насильницького характеру тощо; психологічне насильство: образи, приниження, погрози, переслідування, залякування тощо; до сексуального насильства відносять будь-які правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи; під економічним насильством слід розуміти: позбавлення майна, життєвих благ, документів, залишення без догляду та піклування, заборона/примушування до праці тощо.
Законодавством передбачено два види юридичної відповідальності за вчинення домашнього насильства: адміністративну та кримінальну.

Так, адміністративна відповідальність за статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення настає за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого. За систематичність домашнього насильства настає кримінальна відповідальність.

Згідно зі статтею 126-1 Кримінального кодексу України відповідальність настає у випадку, якщо було вчинено домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи. Обвинувачений у даному випадку карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока
годин або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Крім того, Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» встановлено, що до кривдника можуть бути застосовані спеціальні заходи, щодо протидії домашньому насильству:
- терміновий заборонний припис стосовно кривдника;
- обмежувальний припис стосовно кривдника;
- направлення кривдника на проходження програми для кривдників;
- взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи.

Терміновий заборонний припис стосовно кривдника – спеціальний захід протидії домашньому насильству, що вживається уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України як реагування на факт домашнього насильства та спрямований на негайне припинення домашнього насильства, усунення небезпеки для життя і здоров’я постраждалих осіб та недопущення продовження чи повторного вчинення такого насильства.
Обмежувальний припис стосовно кривдника – встановлений у судовому порядку захід тимчасового обмеження прав чи покладення обов’язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи.
Програма для кривдника – комплекс заходів, що формується на основі результатів оцінки ризиків та спрямований на зміну насильницької поведінки кривдника, формування у нього нової, неагресивної психологічної моделі поведінки у приватних стосунках, відповідального ставлення до своїх вчинків та їх наслідків, у тому числі до виховання дітей, на викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі та обов’язки жінок і чоловіків.
Взяття кривдника на профілактичний облік та проведення з ним профілактичної роботи здійснюється відповідно до Наказу МВС України «Про затвердження Порядку взяття на профілактичний облік, проведення профілактичної роботи та зняття з профілактичного обліку кривдника уповноваженим підрозділом органу Національної поліції України» від 25 лютого 2019 року за № 124. Контроль за поведінкою кривдника на обліку, здійснює поліцейський шляхом щотижневого спілкування з кривдником, а у разі необхідності – з постраждалою особою.

Суддя спікер Анна МОСТЕЦЬКА.