flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як влаштуватися на роботу в судову установу під час війни.

01 червня 2022, 11:10

Як влаштуватися на роботу у суд.

 

Будь - яка судова установа складається не лише із суддів, які здійснюють судочинство, а й апарату суду, який очолює керівник апарату суду. В суді є працівники які належать до працівників державної служби та є працівники патронатної служби.

Для державних службовців передбачено прийняття на роботу у зв’язку з успішним проходженням конкурсу. Наш суд, зокрема проводить конкурси на посаду секретаря суду, секретаря судового засідання, консультанта суду.

За загальним правилом конкурс, це багатоетапна процедура, яка розпочинається із розміщення відповідного повідомлення про майбутній конкурс де зазначається кількість вакантних посад та строк подання документів.

Таке оголошення розміщується на сайті Національного агентства з питань державної служби (надалі НАДС).

Після завершення прийому заяв від кандидатів, проводиться перший етап конкурсу – тестування онлайн на порталі НАДС. Ці питання розміщені у відкритому доступі, що дає можливість кандидату належно підготуватися. Завдання кандидата набрати прохідний бал, що дозволить перейти йому до наступного кроку.

Другий етап – співбесіда із конкурсною комісією, за результатами якої обираються на кожну посаду не більше трьох кандидатів. І заключний етап – співбесіда із керівником апарату суду, і у разі її успішного проходження, особа приймається на роботу.

На час воєнного стану, була спрощена процедура прийняття на державну службу відповідно до статті 31-1 Закону України «Про державну службу» від 07 травня 2022 року № 889-VIII, Закону України «Про внесення змін до деяких законі України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» від 12 травня 2022 року № 2259-ІХ. Так, на даний час, проводиться добір на вакантну посаду державної служби. Про такий добір керівник апарату суду виносить наказ, який публікується на офіційній сторінці Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області на порталі Судова влада. Його можна знайти в рубриці «Інше», розділ «Вакансії». Особа, яка претендує на відповідну посаду, має подавати:  заяву, заповнену особову картку встановленого зразка та документи, що підтверджують наявність у таких осіб громадянства України, освіти та досвіду роботи згідно з вимогами законодавства, встановленими щодо відповідних посад. По цій процедурі нами було заповнено чотири вакантні посади і планується оголошення добору на ще одну.

Що стосується патронатної служби – це помічники суддів, і щодо них завжди існував специфічний порядок прийому на роботу кандидатів. Суддя, який обрав собі помічника з кандидатів що є громадянином України, має вищу юридичну освіту і вільно володіє державною мовою, вносить на нього подання, що є підставою для зарахування у штат наказом керівника апарату суду.

На час воєнного стану, рішенням Ради суддів України № 17 від 10 червня 2022 року, відтерміновано для осіб, які претендують на посаду помічника судді подання документу про підтвердження рівня володіння державною мовою відповідно до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Разом з тим, якщо претендент отримає посаду помічника судді і вирішить на ній працювати й надалі, то він буде зобов'язаний подати документ про підтвердження рівня володіння державною мовою протягом трьох місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану, у разі якщо такі документи не були подані ними раніше.

 Як отримати інформацію щодо вакантних посад в Тернопільському міськрайонному суді Тернопільської області.

На час воєнного стану, відповідно до статті 31-1 Закону України «Про державну службу» від 07 травня 2022 року № 889-VIII, Закону України «Про внесення змін до деяких законі України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» від 12 травня 2022 року № 2259-ІХ. була спрощена процедура прийняття на державну службу. Зараз, оголошення про вакантні посади державної служби Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області не публікуються на сайті Національного агентства з питань державної служби, а лише на сайті суду.

Знайти оголошення про вакансії можна на сайті суду на порталі Судова влада. На стартовій сторінці суду, слід обрати рубрику «Інше», а тоді розділ «Вакансії». У цьому розділі публікуються накази про оголошення добору на посади державної служби.

Для уточнення інформації щодо добору, можна звернутися до суду особисто або телефоном (0352) 25-94-31 (просити з’єднати з консультантом суду по роботі з персоналом Хримко Уляною Андріївною).

 

Про загальні умови працевлаштування в судову установу та особливості під час воєнного стану, розповіла голова конкурсної комісії – головний спеціаліст Марія Мельник.