flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Що таке судовий збір, ким він сплачується та як обраховується.

18 травня 2022, 09:10

 

 Судовий збір при зверненні до суду: поняття, порядок сплати та розрахунок.

Всі питання щодо сплати судового збору та його розміру визначені Законом України «Про судовий збір». Судовий збір -  це збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Судовий збір повинні сплачувати: громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення.

Судовий збір слід оплачувати за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством; за подання до суду апеляційної і касаційної скарг на судові рішення, заяви про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами, заяви про скасування рішення третейського суду, заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду та заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України; за видачу судами документів; у разі ухвалення судового рішення, передбаченого цим Законом.

Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Закон містить вказівку відповідного розміру.

Так, наприклад, при подачі позовної заяви про розірвання шлюбу судовий збір становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Як його обрахувати?

Згідно абзацу 4 статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» з 1 січня 2022 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 2481 гривня. Отож цей розмір слід помножити на ставку збору 2481х0,4 = 992,40 грн.

            Для зручності обрахування судового збору, на порталі Судова влада, у рубриці «Справи» є можливість онлайн сплати судового збору. Це зручно ще й тому, що у кожного суду свої реквізити для його сплати. В онлайн режимі можна знайти суд, в який особа планує звернутися та автоматично сформувати квитанцію на оплату. В такому разі, система автоматично прорахує розмір судового збору для сплати.

Також важливо зазначити, що є пільги по сплаті судового збору. Їх повний перелік міститься в статті 5 вказаного Закону. Зокрема, від його сплати звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі;  у справах про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також смертю фізичної особи; у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів, та інші категорії справ.

Звертаємо увагу на положення названого закону про звільнення від сплати судового збору  заявників - у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв’язку із збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно та позивачів - у справах за позовами до держави-агресора Російської Федерації про відшкодування завданої майнової та/або моральної шкоди у зв’язку з тимчасовою окупацією території України, збройною агресією, збройним конфліктом, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно.

Детальніше про судовий збір можна дізнатися на порталі Судова влада та на сайті Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області.

 

Як повернути помилково сплачений судовий збір?

Нещодавно було спрощено процедуру повернення коштів, що помилково/надміру зараховано до бюджету. Такі зміни передбачає Порядок повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів (наказ Міністерства фінансів України від 8 грудня 2021 року № 647, яким внесено зміни до наказу Міністерства фінансів України від 3 вересня 2013 року № 787). Ці нововведень також стосуються суду. Так, іноді бувають випадки коли помилково сплачується судовий збір на невірні рахунки або ж сплачуються надміру. Як бути в такому випадку?

Платник, повинен звернутися до суду із відповідною заявою, в якій зазначити свої анкетні дані, ІПН, серію та номер паспорта та дані щодо банківського рахунку (IBAN — міжнародний номер банківського рахунку), куди слід повернути кошти та надати квитанцію про сплату судового збору.

Суд приймає заяву, перевіряє надходження коштів, та надсилає цей пакет документів електронною поштою до територіального управління Державної судової адміністрації України для формування електронного подання та повернення коштів заявнику.

Отже, для заявника потрібно лише звернутися до суду, на рахунки якого надійшли кошти із відповідною заявою та очікувати на їх повернення.

Проте така процедура повернення в суді можлива лише за умови, якщо кошти були сплачені як судовий збір у цивільній чи адміністративній справі, до відкриття провадження судом, сплачені помилково на рахунок іншого суду, чи коли необхідність звернення до суду відпала.

У разі помилкової сплати судового збору при розгляді справи про адміністративне правопорушення, заявнику слід звертатися зі заявою не до суду, а до Державної судової адміністрації України, оскільки вони були зараховані на єдиний всеукраїнський рахунок.

 

Що таке судовий збір, ким він сплачується  та як обраховується, розповіла консультант Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Діана Книш.