flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Організація роботи Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області у воєнний час

04 квітня 2022, 15:25

Відповідно до статті 26 Закону «Про правовий режим воєнного стану», правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України, а скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється.

Також передбачено, що  у разі неможливості здійснювати правосуддя судами, які діють на території, на якій введено воєнний стан, законами України може бути змінена територіальна підсудність судових справ, що розглядаються в цих судах, або в установленому законом порядку змінено місцезнаходження судів. Проте створення надзвичайних та особливих судів не допускається.

Загалом, незважаючи на введення з 24 лютого 2022 на території України  воєнного стану, суди продовжують здійснювати правосуддя, однак,  з певними особливостями.

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області,  не припиняв свою роботу, і продовжує розгляд  судових справ.  З міркувань безпеки та через обмеження встановлені через Ковід, головою суду визначено організацію роботи суду наказом № 19-ОД від 31.03.2022 року.

Згідно цього наказу встановлені обмеження для осіб, які не є учасниками справ щодо відвідування судових засідань, припинено особистий прийом керівництвом суду, скасовано всі заходи, не пов’язані з процесуальною діяльністю суду. Цей наказ поширений через наші канали зв’язку.

Щодо організації прийому документів у суду, то канцелярії працюють в обмеженому режимі, тобто до  13 год. 00 хв. Проте судові справи, які за законом мають розглядатися невідкладно приймаються судом до 16 год. 00 хв.

Слід звернути увагу на те, що учасники судових процесів мають можливість подати заяву про розгляд справи за їх відсутності,  відкладення розгляду справ у зв’язку з воєнними діями та/або про розгляд справ у режимі відеоконференції. Такі заяви, можуть бути направлені в електронному вигляді на електронну адресу суду або через особистий кабінет в системі «Електронний суд», а також поштою.

Також забороняється пропуск громадян до приміщення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області під час «Повітряної тривоги» та в неробочий час.

Якщо сигнал  «Повітряної тривоги» лунає в робочий час, судовий розгляд зупиняється; учасники судових проваджень та відвідувачі суду, повинні залишити приміщення суду та виконати вказівку слідувати на найближчого сховища. Такі заходи, у цей непростий час, необхідні для для запобігання загрози життю та здоров’ю відвідувачам та працівникам суду.

 

Як отримати подати позов чи отримати інформацію в суді?

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області рекомендує учасникам судового процесу використовувати альтернативні шляхи звернення до суду (електронний кабінет, електронну пошту та телефон).

Рекомендуємо направляти позовні заяви, заяви процесуального характеру на адресу Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області поштою за адресою:

46003, м. Тернопіль, вул.. Котляревського, 34.

E-mail: inbox@tem.te.court.gov.ua

Для запобігання загрози життю та здоров’ю суддів та учасників судового процесу у період воєнного стану, доступ до Єдиного державного реєстру судових рішень, сервісів та «Список справ, призначених до розгляду», тимчасово призупинено. Як в такому випадку дізнатися про дату засідання?

В Тернопільському міськрайонному суді Тернопільської області, призначену дату та час судових засідань учасники справи можуть дізнаватись в оперативному порядку за телефонами суду чи з використанням інших засобів зв’язку, зокрема:

Телефон керівника апарату суду (0352) 52-70-78 

Контакт-центр: 0-800-501-492 (безкоштовно на всій території України). 

E-mail: inbox@tem.te.court.gov.ua

Щодо інших судів, інформацію можна отримати на порталі «Судова влада», або зателефонувавши  в контакт-центр: 0-800-501-492 (безкоштовно на всій території України). 

 

Про роботу суду у воєнний час та обмеження, встановлені наказом голови суду, розповіла прессекретар суду Мельник Марія.