flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

04 квітня 2020, 13:58

03.04.2020 року слідчим суддею Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області було задоволено клопотання про застосування запобіжного заходу – тримання під вартою щодо двох осіб, підозрюваних у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 189 КК України (вимагання), які були затриманні 01.0.4.2020 по вул.. Стуса біля ТЦ «Торба».

Суд задоволив подані  слідчим СУ ГУНП в Тернопільській області за погодженням з прокурором відділом прокуратури Тернопільської області клопотання.

На підставі ухвали суду підозрювані перебуватимуть під вартою до 29.05.2020 року.

Окрім того, суд у відповідності до вимог ст. 183 КПК України, визначив суми застав, які можуть бути внесені підозрюваними або іншими особами, на їх користь.

Визначена слідчим суддею сума є максимально можливою для визначення особам, що підозрюються у вчиненні тяжкого злочину. Визначення розміру застави як альтернативного запобіжного заходу у разі застосування тримання під вартою – є обов’язком слідчого судді, за винятком випадків, передбачених ч.4 ст.183 КПК України.

У випадку сплати застави, підозрюваний  звільняється з - під варти, з вимогою виконувати процесуальні обов’язки:

  • з’являтися за першою вимогою до слідчого, прокурора чи суду;
  • без офіційного дозволу не залишати населений пункт за місцем проживання;
  • здати паспорт для виїзду закордон;
  • носити електронний засіб контролю;
  • утриматися від спілкування з потерпілими.

  Слід зазначити і про те, що жоден із визначених КПК запобіжних заходів (тримання під вартою, домашній арешт, застава, особиста порука чи особисте зобов’язання) не є санкцією чи покаранням за скоєну дію. Такі заходи є попереджувальними, і їх метою є забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов’язків в разі, якщо є побоювання здійснення підозрюваним будь-яких дій, що заважають встановленню істини чи виявленню винних осіб у кримінальному провадженні.

 Ухвали суду можуть бути оскаржено до Тернопільського апеляційного суду.