flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумкова нарада суддів Тернопільської області

04 лютого 2014, 09:40

31 січня 2014 року в приміщенні Тернопільського міськрайонного суду відбулась підсумкова нарада діяльності судів Тернопільської області за 2013 рік. На зібранні були присутні: голова Апеляційного суду Тернопільської області Ваврів І. З., голова Тернопільського міськрайонного суду Магдич О. Г., начальник Територіального управління Державної судової адміністрації у Тернопільській області Теслюк Я. С., голови районних судів та судді Тернопільської області.

Нараду проводив голова Апеляційного суду Ваврів І. З. Слово було надано заступникам голови апеляційного суду Козаку І. О. та Декайлу П. В.

Основними питаннями були статистичний аналіз роботи судів, порівняння кількості розглянутих справ, скасованих та змінених рішень, справ, які поступили в 2012 та 2013 роках тощо.

Темою доповіді заступника голови Апеляційного суду Козака І. О. стали показники діяльності, ефективності та деяких недоліків при розгляді справ цивільного судочинства. Акцент він зробив на питаннях повернення позовних заяв, залишенню їх без розгляду, відмовах у відкритті провадження по справі суддями першої інстанції. Також особливу увагу суддя приділив обговоренню окремих питань у справах про визнання права власності та у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Порівняно з попереднім роком, у 2013 році навантаження всіх судів Тернопільської області зменшилось, також зменшилась кількість розглянутих цивільних справ, приблизно на 4 тис. Негативною тенденцією є те, що скасованих рішень по цивільних справах в 2013 році більше ніж в 2012 році.

Наступним доповідачем був заступник голови Апеляційного суду Декайло П. В. Особливу увагу він звернув на кримінальні справи, які вже тривалий час розглядаються судами, наголосив на дотриманні строків розгляду справ. Окрім того,  значна кількість вироків районних судів Тернопільської області скасована Апеляційним судом з підстав недотримання судом першої інстанції вимог ст. 334 КПК України 1960 року та вимог п. 2 ч. 3 ст. 374 КПК України 2012 рокуЯк результат, недотримання зазначених вимог визнається істотним порушенням кримінально-процесуального закону і тягне за собою скасування вироку.

Порівнюючи показники діяльності судів за 2012 та 2013 роки помітним є:

-        збільшення кількості скасованих вироків та направлення їх на додаткове розслідування;

-        направлення вироків на новий судовий розгляд в порядку цивільного судочинства, з ухваленням нового вироку судом апеляційної інстанції, внаслідок невірного застосування норм КПК.

На завершення, голова Апеляційного суду Ваврів І. З звернув увагу колег на доцільність використання відеоконференц зв’язку при розгляді кримінальних справ. Також, з метою економії бюджетних коштів, при здійсненні поштових відправлень та оперативності сповіщення учасників судового процесу про дату та час судового розгляду, необхідно використовувати sms-повідомлення замість звичних повісток.