flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Досудове врегулювання спору за допомогою судді

16 березня 2015, 11:44

Це буде корисним для Вас

 

 В Україні з квітня 2012 року реалізовується українсько-канадський проект «Освіта суддів – для економічного розвитку», який упроваджується Національним суддівським інститутом Канади та Офісом Уповноваженого з питань федеральних судів Канади, і фінансується Урядом Канади.

Метою Проекту є надання підтримки Вищій кваліфікаційній комісії суддів України і Національній школі суддів України в удосконаленні суддівської освіти, а одним із багатьох завдань є дослідження можливостей упровадження досудового врегулювання спорів в Україні.

10-11 березня 2015 року у місті Львові у рамках даного Проекту відбувся дводенний навчальний семінар для суддів місцевих та адміністративних судів.

У роботі семінару взяли участь представники Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області - голова суду Грицак Р.М. та суддя Братасюк В.М., а також судді із Волинської, Львівської, Рівненської та Чернівецької областей.

Своїм досвідом поділилися канадські судді п. Тадеуш Зажечни та п. Дональд Брик, адвокати із Канади п. Тоні Маркс та п. Алан Макінтайр, які є постійними експертами Проекту із запровадження процедури досудового врегулювання спорів в Україні.

Канадські колеги не оминули стороною той факт, що, крім інших переваг, запровадження такої процедури у судах сприятиме підвищенню авторитета суддів та судів у суспільстві, зниженню соціальної напруги в суспільстві.

Процедура досудового врегулювання спорів вже давно стала поширеною практикою в розвинутих країнах світу. Зокрема, за статистикою країн  США, Канади та Нідерландів, більше 80 % спорів вирішуються із застосуванням процедури досудового врегулювання.

Запровадження досудового врегулювання спору до українського законодавства пов'язано із потребою вирішення спорів альтернативним способом. Особливостями даної процедури є те, що сторони самостійно розв’язують спір на взаємних поступках. Метою процедури є досягнення таких результатів від яких, по можливості, виграли б усі учасники спору. Суддя в цьому процесі виступає професійним помічником, який допомагає вирішити суперечку та керує процесом.

Досудове врегулювання спору доцільно визначати як гнучкий та конфіденційний процес спрямований виключно на вирішення суперечки між сторонами в досудовому порядку задля економії часу та коштів як сторін, так і держави.

Правова регламентація порядку і умов проведення переговорів з досудового врегулювання спору закріплена у Регламенті порядку проведення переговорів з досудового врегулювання спору за допомогою судді, що включає основні процедурні питання і детальний механізм здійснення досудового врегулювання спору.

Втілення Проекту дозволить громадянам захищати свої законні права та інтереси альтернативним методом, що стане важливим кроком на шляху утвердження верховенства права та демократизації українського суспільства.

На сьогодні, досудове врегулювання спорів – це не лише цікава правова новація, а й показник високої правової культури в суспільстві.