flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Громадська акція біля будівлі Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області

02 лютого 2015, 15:41

Суддею Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області відбувалося слухання клопотання про застосування запобіжного заходу відносно громадянина С., який брав участь у подіях, що мали місце 16 січня 2015 на території Кременецького районного суду Тернопільської області. Неподалік приміщення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області 02.02.2015 року близько 13 год. 30 хв. розпочалася громадська акція спрямована на підтримку громадянина С. В ході проведеної акції були підпалені шини неподалік будівлі суду.

В Україні, яка є правовою, демократичною державою, незалежність та недоторканість суддів гарантуються статтями 126 і 129 Конституції України, якими встановлено, що судді при здійснення правосуддя незалежні і підкоряються лише закону.

Зокрема, частиною 3 статті 6 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», встановлено: втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою завдання шкоди авторитету суддів чи впливу на безсторонність суду забороняється і тягне за собою відповідальність, установлену законом.

Як зазначено у статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, метою забезпечення незалежності судової влади є гарантування кожній особі основоположного права на розгляд справи справедливим судом лише на законній підставі та без будь-якого стороннього впливу.

Незалежність судової влади є головною умовою забезпечення верховенства права, ефективного захисту прав та свобод людини і громадянина, юридичних осіб, інтересів суспільства і держави.

Беручи до уваги події, які відбувалися протягом останнього місяця неподалік будівель суду на території України, звертаємо увагу окремих осіб, громадян, груп людей, представників політичних партій та громадських організацій на неприпустимість використання будь-якої зброї, інших дій, що загрожують життю та здоров‘ю мирних громадян відвідувачів  та працівників судів, так і просто осіб, які можуть бути поруч із об‘єктами небезпеки. Адже людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою цінністю.

Також слід пам‘ятати, що суд – це державна установа, місце перебування великої кількості мирних громадян, які відстоюють свої законні права, закріплені Основним законом держави, а застосування незаконних методів впливу на суд та громадян, що знаходяться на його території, є щонайменше протиправним.

Керівництво суду звертається до представників громадянського суспільства з проханням зрозуміти неприпустимість здійснення протиправних дій у судах та на їх територіях та усвідомити подальшу відповідальність за вчинене по відношенню до суду та громадян нашої держави.