flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Уточнення списку виборців в судовому порядку як реалізація громадянином права на участь у виборах

11 листопада 2014, 09:16

 

 

У зв’язку з Указом Президента України від 27 серпня 2014 року № 690/2014 «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів», з метою забезпечення своєчасного одержання інформації про розгляд апеляційними і місцевими судами справ, пов'язаних з виборами народних депутатів України у 2014 році, наказом Державної судової адміністрації України від 09 вересня 2014 року № 117 затверджено форму звітності № 2-ВД "Звіт про розгляд місцевими та апеляційними судами справ, пов’язаних із виборами народних депутатів України у 2014 році".

Звітність складають місцеві загальні суди, окружні та апеляційні адміністративні суди, а також територіальні управління Державної судової адміністрації України за відповідний період: станом на 31 жовтня 2014 року (накопичувальним підсумком даних з 28.08.2014 по 31.10.2014 включно). Звіт подається Державній судовій адміністрації України місцевими судами - до 5 листопада 2014 року.

На сьогодні нормативне регулювання процедури реєстрації виборців в Україні залишається не достатньо впорядкованим, часто взаємно неузгодженим. Наслідком такої неузгодженості є суттєві прогалини у формуванні та уточненні Державного реєстру виборців, що спостерігаються під час кожного виборчого процесу. Судовий порядок уточнення списків виборців покликаний усунути такі прогалини та сприяти у реалізації громадянами їх конституційного права на участь у виборах.

З результатів проведеного звіту за формою 2-ВД "Звіт про розгляд місцевими та апеляційними судами справ, пов’язаних із виборами народних депутатів України у 2014 році", вбачається, що до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, за захистом своїх виборчих прав, звернулося 22 громадянина України. Дані особи звернулися з адміністративним позовом про уточнення списків виборців, оскільки вини не були включені до списків виборців, що стало перепоною для реалізації громадянином України свого виборчого права. Тернопільським міськрайонним судом Тернопільської області було задоволено 19 позовних заяв. Проте 3 адміністративні позови було залишено без розгляду, оскільки особи звернулися до суду з порушенням ст. 173 Кодексу адміністративного судочинства України, а саме, позов був поданий до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області пізніше чим за два дні до дня голосування.

Оперативне вирішення судом адміністративного позову про уточнення списків виборців залежало і від осіб, які зверталися до суду, адже саме від вірного визначення підсудності вказаної категорії справ, від належного оформлення позовної заяви та матеріалів до неї, від вчасного звернення, залежить кінцевий результат та реалізація виборчого права гарантованого Конституцією України.