flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд спростовує недостовірну інформацію поширену у місцевих ЗМІ.

01 березня 2021, 11:03

На сьогодні як в медіапросторі України, так і  нашого міста почастішали випадки критики судової гілки влади та формування суспільної думки про тотальну недовіру до судів.

Зокрема, 26 лютого цього року декілька інтернет-видань міста Тернополя  («Тернополіс», «Галас») поширили статтю, де журналістами без прізвищ авторів та посилань на джерело інформації аналізується справа про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 130 Кодексу України про адміністративні порушення (в цьому випадку йдеться про відмову особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного сп`яніння). Стаття носить дещо маніпулятивний та суб’єктивний характер.

Інформація, поширена під різними заголовками не відповідає фактичним обставинам справи, містить недостовірні відомості, які спростовуються звукозаписом судових засідань, дослідженими документами та показами свідків, що охоплено рішенням суду по справі.

Відтак, наголошуємо на необхідності дотримання авторами поширеної інформації основних професійних стандартів новинної та аналітичної журналістики. Окрім стандартів точності, повноти, оперативності, відокремлення фактів від коментарів, хотіли б зупинитись на ще двох.

Баланс думок, точок зору, який забезпечує всебічність та безсторонність висвітлення події. При цьому сам журналіст має бути максимально неупередженим та не маніпулювати експертною думкою на користь однієї зі сторін. Зважаючи на це, вважаємо за доцільним було звернутись до судді по даній справі за коментарем, а не давати виключно власну суб’єктивну позицію.

Достовірність – кожен факт, що подається у матеріалі, повинен мати ідентифіковане та надійне джерело інформації. Вважаємо, що аналізуючи деталі розгляду справи про адміністративне правопорушення, авторам поширеної інформації варто було би побувати хоча б на одному із судових засідань, які є відкритими. Безпосередня участь журналістів дозволила б об’єктивно та достовірно пересвідчитись в фактичних обставинах даної справи.

За вищевказаних обставин, Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області надає безпосереднє посилання на рішення суду по цій справі в Єдиному державному реєстрі судових рішень за № 607/20938/20 від 09 лютого 2021 року. Більш детально коментар по справі може надати суддя-спікер.

Шановні журналісти, з великою шаною ставимося до Вашої важливої та нелегкої роботи, але в такий важкий час суспільних трансформацій у нашій державі намагаймося поважати один одного!

Пресслужба суду.