flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За руйнацію пам’яток хочуть підвищити штрафи.

19 червня 2018, 15:16

Верховна Рада планує посилити відповідальність в тому числі й кримінальну за завдання шкоди пам’яткам. Відповідний законопроект парламентарії підтримали у першому читанні.

Так, Верховна Рада прийняла за основу проект Закону №1553 «Про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини».

Законопроектом пропонується посилити відповідальність фізичних та юридичних осіб за порушення законодавства про охорону культурної спадщини.

Проектом, зокрема, передбачається встановити відповідальність за завдання шкоди не лише пам’яткам, але й щойно виявленим об’єктам культурної спадщини та їх частинам.

Також пропонується збільшити штрафи за руйнацію пам’яток та дозволити їхній примусовий викуп у комунальну власність.

Окрім цього, законопроект передбачає уточнити статтю 298 Кримінального кодексу України, встановивши відповідальність за доведення об’єкта культурної спадщини до його пошкодження або знищення 

Відповідні зміни пропонується внести зміни до Закону України «Про охорону культурної спадщини», Цивільного кодексу, Господарського кодексу, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу.

Джерело: Закон і Бізнес